Se dig for, når du køber duftlys

Se dig for, når du køber duftlys

Pas på, hvad du udsætter dig selv og dine kære for

For at give et lys duft, skal der tilsættes parfume/duftstoffer - det siger næsten sig selv. Som de fleste nok også ved, kan parfumestoffer være allergifremkaldende og de kan i visse tilfælde også være giftige.

Derfor er der meget klare lovkrav til mærkningen af duftlys (kaldet CLP).
Alle duftlys skal bl.a. mærkes med advarselssymbol og deklarationspligtige parfumestoffer skal fremgå tydeligt på mærkningen. 

Det har ingen betydning for mærkningskravet, om duften kommer fra æteriske olier eller duftoiler. For æteriske olier kan være præcis lige så allergifremkaldende og giftige som syntetisk fremstillede duftolier.

Mange æteriske- og duftolier er ikke beregnet til de høje temperaturer, et lys kommer op på, og de kan begynde at udlede giftige dampe (uden du opdager det) når lyset brænder.

En del dufte indeholder stoffer eller sammensætninger, som gør, at de skal registers i den europæiske kemikalie-database ECHA. Når et lys er registreret i databasen, får det en unik kode bestående af 16 tegn, en UFI-kode, som også skal stå på mærkningen.
UFI-koden viser alle produktets ingredienser og toksicitet, og den bruges af Giftlinjen og læger i tilfælde af, at et dyr eller barn ved et uheld skulle komme til at spise af lyset.

Uden korrekt mærkning er det ikke muligt at behandle en allergisk reaktion eller endnu værre en forgiftning.

Mange æteriske- og duftolier er ikke beregnet til de høje temperaturer, som opstår når et lys brænder, og der er risiko for udledning af sod og usynlige, giftige dampe.
Derfor anvender jeg udelukkende duftolier, som er udviklet specifikt til lys og produceret af anderkendte, europæiske leverandører.  
Alle duftlys fra marram + moor er selvfølgelig mærket iht. kravene og alle indholdsstofferne kan ses i produktbeskrivelsen i webshoppen under fanen “Indhold”.

Personligt går jeg langt udenom duftlys uden korrekt mærkning. 
For hvis producenten/lyssælgeren ikke kan oplyse indholdsstofferne i lyset, hvordan ved de så, om lyset er sikkert at bruge?

Læs mere om  på CLP-mærkning på Miljøstyrelsens side >

Læs mere om UFI-koder her >

Tilbage til blog